Zorgpauze: 8 vormen van ondersteuning

Samen eruit

 

Even lekker naar buiten of samen er op uit. Heeft u als mantelzorger hulp nodig bij het organiseren van een uitje voor degene voor wie u zorgt of voor u beiden?
Of wilt u hulp in de begeleiding van een uitstapje? U kunt gebruik maken van een medewerker, die u hierbij kan ondersteunen.

 

Bezoek

 

Wilt u er zelf even op uit? Dan kan het fijn zijn als er iemand bij u thuis komt voor een kopje koffie, een praatje, een spelletje of het maken van een wandeling met degene voor wie u zorgt. De aanwezigheid van iemand met ervaring, biedt u de gelegenheid om met een gerust hart even iets anders te doen. Deze aanwezigheidszorg kan ook worden geboden door medewerkers met specifieke ervaring in het begeleiden van mensen met een beginnende vorm van dementie.

Zorg aan huis

 

Is er meer nodig dan alleen gezelschap of met iemand er op uit gaan? U kunt gebruik maken van een zorgmedewerker thuis, die tijdelijk licht verzorgende handelingen van uw zorgvrager overneemt.

Huishoudelijke ondersteuning

 

Wilt u graag af en toe het huishoudelijk werk aan een ander overlaten? Het kan tijdelijk verlichting bieden. Huishoudelijke hulp kan ingezet worden bij degene voor wie u zorgt of bij uzelf thuis, mits u in de Bollenstreek woont.

Aanwezigheid in de nacht

 

Wilt u graag ondersteuning tijdens de nacht? Er is een professionele medewerker in huis aanwezig die in de nacht waakt. U kunt slapen, terwijl de medewerker een oogje in het zeil houdt en direct actie kan ondernemen als dat nodig is. Bijvoorbeeld met het helpen van de toiletgang of met het innemen van medicijnen om daarbij te controleren of alles in orde is.

Uit logeren

 

Heeft u een langere zorgpauze nodig? De zorgvrager verblijft één of meerdere dagen en nachten in een woonzorgcentrum. Dit verblijf is inclusief maaltijden, koffie en thee. Dit aanbod is ook mogelijk als er lichte zorg geboden moet worden.

Activiteiten

 

Wilt u een mooie gelegenheid voor degene voor wie u zorgt om onder de mensen te komen, terwijl u een beetje rust krijgt? De zorgvrager kan één of meerdere dagdelen deelnemen aan de dagbesteding. Een kopje koffie drinken, een praatje maken of deelnemen aan een activiteit.

 

Spitsuurbegeleiding

 

Kunt u vooral ondersteuning gebruiken tijdens piekmomenten? Een medewerker komt bij u thuis. Dit kan tijdens het spitsuur in uw gezin zijn, bijvoorbeeld ’s morgens vroeg of aan het einde van de dag rond etenstijd. Hierbij ondersteunt een medewerker u met praktische hand- en spandiensten, in de ondersteuning bij de zorg van uw kind(eren) of helpt u met huishoudelijke taken. De ondersteuning wordt op maat ingezet.